Sprinkhanen, zeewier en 3D-geprint voedsel: het klinkt als toekomstmuziek. Toch eten we over anderhalf jaar waarschijnlijk al vegetarische hamburgers van eendenkroos, als het aan Hans Derksen van ABC Kroos ligt.

Met zijn bedrijf produceert Derksen eiwitten uit eendenkroos. "Maar ik noem het zelf liever waterlinzen", zegt hij. "Want kroos is wat je in de sloot vindt. Wij maken eiwitten met planten die daar echt voor gekweekt zijn."
Minder dierlijke eiwitten

Want dierlijke eiwitten gebruiken om hamburgers te maken, wordt steeds minder aantrekkelijk. Het kost veel ruimte en grondstoffen om de eiwitten te produceren, en het is goedkoper om producten op plantaardige basis te maken.

Op dit moment liggen de hamburgers van waterlinzen nog niet in de supermarkt. Dat komt door EU-wetgeving, vertelt Derksen. "We moeten nog toestemming krijgen van de EU om de waterlinzen te gebruiken voor voedselproductie. Dat moet bij ieder nieuw product dat nog niet eerder als voedsel op de markt is gekomen."

Derksen voorziet daar geen problemen mee. "Ik denk dat we binnen anderhalf jaar door die procedure heen zijn, dan kunnen de vegahamburgers in de winkel verkocht worden."

En steeds meer boeren beginnen dat ook door te krijgen: in Nederland is er nu al een aantal dat de waterlinzen kweekt, maar dat worden er langzaam meer. Derksen denkt dat dat komt omdat het kweken zo makkelijk is. "Waterlinzen groeien heel erg snel en zijn erg eiwitrijk."

Op dit moment produceert Derksen de eiwitten alleen op kleine schaal, maar dat wil hij snel uitbreiden zodra hij toestemming heeft om de eiwitten op de markt te brengen. "We krijgen nu per week ongeveer 500 tot 1000 kilo waterlinzen binnen, maar daar kun je misschien 1000 vegahamburgers mee maken. Veel te weinig om echt op de markt te brengen."

Daarom richt hij zich voor nu ook op andere eiwitten, uit uien, bijvoorbeeld. "En allemaal smaakt het eigenlijk precies hetzelfde als het dierlijke eiwit, daarom is het zo'n aantrekkelijk product."

Ook Ronald Visschers, programmamanager voedselkwaliteit en productie bij TNO, zegt dat plantaardige eiwitten steeds aantrekkelijker worden om te kweken. "Waterlinzen hebben dan ook nog eens het voordeel dat ze heel makkelijk te oogsten zijn."

"Er is ook een trend zichtbaar richting algenproductie en lupine, als alternatief voor soja. Al met al is er veel vraag naar alternatieve ingrediŽnten die makkelijk te produceren zijn, als oplossing voor het duurzaamheidsvraagstuk", zegt hij. "Ik denk dus dat eendenkrooshamburgers over een paar jaar heel normaal kunnen zijn."