De Canadese Sawyer heeft het syndroom van Down. Op de verjaardag van een klasgenootje werd hij als enige van de groep niet uitgenodigd, tot verdriet van zijn moeder. Met een confronterende Facebookpost spreekt ze de ouder van het jarige kind erop aan.

"We kennen elkaar niet goed, maar mijn zoon Sawyer en je kind zitten in dezelfde klas", begint Jennifer Kiss-Engele haar open brief. "Ik heb begrepen dat je kind onlangs uitnodigingen heeft uitgedeeld voor zijn verjaardag. Sawyer was de enige die geen uitnodiging kreeg." En dat is volgens Jennifer geen toeval. "Ik begrijp dat het een opzettelijke beslissing was om mijn zoon buiten te sluiten."

Aan het karakter van haar zoon kan het niet liggen, daar is ze van overtuigd. "Ik weet dat het niet komt omdat hij gemeen is, want blijere kinderen bestaan haast niet. Ik weet ook dat het niet komt omdat hij niet leuk is: hij heeft een geweldig gevoel voor humor en een aanstekelijke lach. Het komt ook niet omdat Sawyer niet met je kind overweg kan. Hij heeft het regelmatig over je kind. De enige reden waarom je het oké vond om mijn kind niet uit te nodigen, is omdat hij down heeft."

Jennifer schrijft het spijtig te vinden dat de ouder van het jarige kind niet goed geďnformeerd is over wat het inhoudt om down te hebben. "Ik weet dat als je hier meer over had geweten, je deze beslissing niet had gemaakt. Ik ben niet boos. Ik denk juist dat dit een mogelijkheid is om mijn zoon beter te leren kennen. Mensen met down willen hetzelfde als jij en ik. Ze willen vriendschappen, relaties, liefde, ze willen iets bijdragen, ze willen een betekenisvol leven hebben én ze willen naar verjaardagen."

Toen dit gebeurde, besefte Jennifer plots dat Sawyer het afgelopen jaar bijna nergens meer werd uitgenodigd. "De kinderen komen op die leeftijd waar ze maar een paar anderen uitnodigen op hun verjaardag, en Sawyer hoort niet bij de selectie." Ze heeft het gevoel dat ze als moeder tekortschiet. "Ik heb een jaar voorbij laten gaan waarin ik meer had kunnen doen om anderen voor te lichten over down. Als ik dat had gedaan, zouden we misschien niet in deze situatie zitten."

De brief van Jennifer, die duizenden keren werd gedeeld, maakte veel los. In een update laat ze weten dat de aangesproken ouder inmiddels met het jarige kind heeft gepraat. Die maakte daarop een speciale uitnodiging voor Sawyer. "Sindsdien straalt hij en hij houdt er niet over op", besluit Jennifer. "Ik hoop dat ouders het gesprek willen aangaan met hun kinderen en misschien die ene 'extra' uitnodiging willen maken."
Foto