De petitie om het Chinese hondenvleesfestival te verbieden in de provincie Yulin is al 11 miljoen keer ondertekend. Het festival wordt vanaf 21 juni gevierd om de langste dag van het jaar te vieren. De traditie ligt al jarenlang onder vuur, omdat er naar schatting tienduizend honden geslacht worden.

,,Yulin is een schande voor China", zegt Xu Yufeng, de oprichter van dierenwelzijnsorganisatie Beijing Mothers Against Animal Cruelty tegen Time Magazine.

Door dierenliefhebbers wordt het festival wreed en barbaars genoemd. In de petitie staat dat niet alleen honden, maar ook katten dagenlang samengepakt zitten in kleine kooien. Ze krijgen weinig water en voedsel op hun zware reis naar Yulin.

Tegenstanders van het festival zeggen dat veel honden die worden geslacht zijn gestolen of van straat zijn gehaald. Daarnaast maken ze zich zorgen omdat er nauwelijks wordt gekeken naar hygiëne, aldus HKFP.

Dierenactivisten lopen al een paar weken in het gebied rond met borden waarop vertaald in het Nederlands de tekst staat: ,,schaam je Yulin" en ,,ik ben geen voedsel".

In China wordt het eten van honden gezien als iets normaals. De dieren worden daar niet altijd, zoals in het westen, gehouden als huisdier. Voorstanders zeggen dat hondenvlees gezond en voedzaam is in de warmste tijd van het jaar. Ook vinden ze dat het eten van honden of katten niet anders is dan het eten van andere dieren. ,,We moeten honden blijven eten. Ze zijn precies hetzelfde als boerderijdieren, zoals varkens", zegt een eigenaar van een hondenfokkerij.

Het eten van hondenvlees is een traditie in China, maar het festival in Yulin bestaat pas sinds 1990. Volgens de Chinese regering is het festival in Yulin geen officieel evenement. Zij vinden dat het jaarlijkse feest een bijeenkomst is van gelijkgestemden. Niet alleen hondenvlees staat centraal, ook worden er lychees gegeten en likeur gedronken.

Ondanks de oude traditie hadden dierenactivisten in 2011 al eens succes. Onder grote druk van het publiek werd er in de provincie Zhejiang een hondenvleesfestival afgelast.