De 20-jarige Myriam Ducre-Lemay zoende in 2012 haar vriendje gedag. Dat klinkt heel onschuldig, maar Myriam overleefde de kus niet. Haar moeder komt nu met dit verhaal naar buiten om anderen te waarschuwen, zegt CTV News.

De Canadese Myriam had een pinda-allergie, maar daarover had ze haar vriendje, waarmee ze nog maar kort samen was, niet verteld. Hij had toevallig een broodje pindakaas gegeten en om alles nog eens erger te maken: ze had haar EpiPen niet bij zich. Deze pen kan ze zichzelf toedienen als ze een allergische reactie heeft.

De twee waren naar een feestje geweest, wat ook de reden was dat ze haar pen niet bij zich had. Na de kus kreeg ze plotseling last van ademhalingsproblemen, dus ze probeerde haar astma-inhalator. Toen dat niet werkte vroeg ze haar vriendje of hij pinda's had gegeten, wat dus het geval was en ze vroeg hem meteen een ambulance te bellen.

De hulpdiensten kwamen 8 minuten later en in die tijd had Myriam's vriendje haar geprobeerd te reanimeren. De hulp mocht niet meer baten, Myriam overleed onderweg naar het ziekenhuis. Heel verdrietig!

De moeder van Myriam komt nu, zo'n 4 jaar later, met het verhaal naar buiten omdat ze ook anderen wil waarschuwen voor de risico's. "Schaam je niet voor je allergie, er is niks raars aan. Mensen moeten ervan op de hoogte zijn, dat kan veel levens redden."

Dr. Christine McCusker, hoofd pediatrische allergie en immunologie in het Montreal Children's Hospital zegt dat er tot 4 uur na het eten van pinda's nog allergenen in de mond kunnen blijven zitten. Ze zegt: "Dit is waarom je je EpiPen bij je moet hebben, ook al wil je dat niet of vind je het niet cool." Ook zegt ze dat het belangrijk is om anderen meteen te informeren, zodat ze je kunnen helpen als het tóch mis gaat.
Foto