De provincie Gelderland trekt 700.000 euro extra uit voor de WePods, de zelfsturende autootjes die tussen Wageningen en Ede getest worden. Er blijkt een fout in de software te zitten, waardoor de voertuigen een lichte afwijking naar links hebben.

Het extra geld is ook nodig omdat veel belangstellenden naar de autootjes komen kijken. Deskundigen en journalisten uit binnen- en buitenland hebben interesse. Ook was er meer geld nodig om bewoners langs de route te informeren.

De voertuigen worden door de regio Food Valley (Ede en omgeving) in juni gepresenteerd op de vastgoedbeurs Provada in de Rai in Amsterdam. De Food Valley wil zich zo profileren als een innovatieve regio.

Miljoeneninvestering
In totaal steekt de provincie nu 4,1 miljoen euro in de ontwikkeling van de zelfsturende auto's. Die rijden onder strikte voorwaarden: alleen bij daglicht, bij droog weer, met maximaal 25 kilometer per uur en met een steward aan boord.

De eerste fase is in september afgelopen. In de tweede fase moet de technologie verder ontwikkeld worden en moeten de autootjes ook in het donker kunnen rijden. Of daar meer geld van de provincie voor nodig is, is nog onduidelijk. Het is de bedoeling dat het bedrijfsleven het project grotendeels overneemt.

Volgens de provincie is de interesse groot. Zo zou er een verzoek liggen om het Wageningse project ook in Beverly Hills in CaliforniŽ 'uit te rollen'.
Zie ook