Veel boeren houden hun hart vast nu de lucht zich weer vult met luchtballonnen. Die komen bij het dalen vaak terecht in de gewassen van en weilanden waar dieren in staan. Dit gebeurde ook in het Brabantse Hoogeloon bij het biologische varkensbedrijf 'De Beukentuin' van Arno (51) en Ghislaine Baijens (48 ). Eén zeug schrok zo van het gevaarte dat het dier ter plekke dood neerviel.
De ballon was van Greetzz Ballonvaarten uit Goirle. ,,We waren vanuit Tilburg op weg. Ja, het is heel vervelend wat er gebeurd is. We willen bij niemand schade veroorzaken. Toch hebben we niets verkeerds gedaan want we mogen met onze ballon overal landen. Zo staat in de wet te lezen. En als we de grond naderen staat de veiligheid van de passagiers in de mand voorop. Dat er een dier gestorven is, is natuurlijk triest, maar gelukkig zijn we goed verzekerd. We zien het als een botsing met je auto. Dat wil je ook niet, maar de verzekering biedt uitkomst", zo laat een woordvoerder weten.

De bio-boeren uit Hoogeloon laten het er echter niet zomaar bij zitten. Ghislaine: ,,Verzekeringskwestie of niet, het is nu de vierde keer in tien jaar tijd dat we last hebben van laag overvliegende ballonnen. Vorig jaar heb ik vijf uur tussen de maïs van de buren naar mijn varkens moeten zoeken. En nu weer een dood varken. Het is genoeg."

Net als veel collega-boeren wil ze dat De Beukentuin een plek op de zogenaamde lijst met kwetsbare objecten krijgt. Elke ballonvaarder moet deze objecten zoveel mogelijk mijden. Maar een plek op de lijst is voor een individuele boer bijna niet te krijgen.