Het is een levensgevaarlijke tocht die de schoolkinderen van het Chinese dorpje Atuler maken om op school te komen. Ze moeten een steile 800 meter hoge rotswand beklimmen, waar menig bergbeklimmer de bibbers van zou krijgen.

In het geïsoleerde dorpje met 72 inwoners, dat gelegen is op een bergtop, was geen plaats voor een school. Daarom moeten de kinderen met een rugzak op de rug een rots zien op te komen via een paar gammele ladders en al klauterend over het kale gesteente.

Ook in China is met afschuw gereageerd op de halsbrekende toeren die de kinderen moeten uithalen om lessen te kunnen volgen. De foto’s van hun 90 minuten durende afdaling, gingen viraal op het Chinese internet.

Api Jiti, de burgemeester van Atuler, vertelde de staatsmedia dat al zeven of acht dorpelingen zijn omgekomen, nadat ze hun grip verloren terwijl ze de rots beklommen. Vele anderen raakten gewond.

Sinds kort vinden de dorpsbewoners de tocht zo gevaarlijk dat de kinderen bij de school overnachten en nog slechts twee keer per maand naar huis gaan.

De autoriteiten hebben beloofd om een trap aan te leggen, zodat het geïsoleerde dorp verbonden wordt met de buitenwereld.
Filmpje