Een lesbisch stel dat in de Amerikaanse staat Hawaï werd opgepakt na een kus in een supermarkt, krijgt een schadevergoeding van 80.000 dollar (ruim 71.000 euro). De vrouwen werden hardhandig gearresteerd en zaten drie dagen vast.

Met de vergoeding wil de gemeente Honolulu, de hoofdstad van Hawaï, voorkomen dat de zaak voor de rechter komt.

Het Amerikaanse koppel was vorig jaar op vakantie in Hawaï en deed boodschappen bij een supermarkt in Honolulu. Het stel liep hand in hand langs de schappen en zoende kort.

Een politieman die in uniform in de supermarkt was, sprak de vrouwen aan op hun gedrag. "Hij nam een romantisch contact waar en maakte de vrouwen met luide stem duidelijk dat ze dat maar ergens anders moesten doen", staat in het proces-verbaal.

De vrouwen liepen door, maar stopten kort daarna opnieuw om te zoenen. Tot woede van de agent, die de twee gevolgd was en dreigde het stel de winkel uit te zetten. Toen de twee in de rij voor de kassa stonden, pakte de agent een van hen bij een pols. Er volgde een worsteling, waarna de politieman het koppel arresteerde.

De vrouwen werden beschuldigd van het mishandelen van een agent en zaten drie dagen in de gevangenis. Na een intern onderzoek door de Hawaïaanse politie werd de aanklacht ingetrokken en het stel vrijgelaten.

"We zijn blij dat het allemaal achter de rug is", zegt een van de vrouwen tegen persbureau AP. "En we vinden het terecht dat de agent hier niet zomaar mee wegkomt." Het stel is inmiddels uit elkaar en zegt dat de 80.000 dollar wordt verdeeld. De politieman ging kort na het incident met pensioen.