De Thaise overheid heeft bekendgemaakt dat de zuidelijke Similaneilanden, een eilandengroep in de Andamanse Zee, gedurende vijf maanden niet meer toegankelijk zullen zijn voor toeristen. Eén eiland, Koh Tachai, zal ook na die periode afgesloten blijven.

Thanya Netithammakun van het Thaise departement van Nationale Parken, Dieren en Planten, zei zondag de eilanden afgesloten worden van 15 mei tot 15 oktober. Op die manier kan de natuur de tijd krijgen om te herstellen, schrijft The Straits Times.

Koh Tachai zal volgens Thanya ook daarna gesloten blijven: toeristen hebben het eiland zware schade toegebracht. Dagelijks trekt het eiland bijna duizend bezoekers, terwijl het er eigenlijk maar 70 per dag aankan. Dat vormt een ernstige bedreiging voor de natuur en omgeving.

,,We hebben touroperators drie maanden van tevoren op de hoogte gebracht van de sluiting van onbepaalde duur van Koh Tachai. Maar toch kwam ik erachter dat er nog steeds veertien touroperators zijn die het pakket van het eiland Koh Tachai blijven aanbieden", aldus Thanya.

Elke touroperator die de regels overtreedt zal zijn licentie verliezen en aangeklaagd worden.