In een zwembad in de IJslandse plaats Sundhöllin is het voor mannen voortaan ten strengste verboden om hun edele delen droog te föhnen. De directie van de zwemgelegenheid heeft posters opgehangen. Daarop wordt de nieuwe regel met tekst en een opmerkelijke tekening onder de aandacht van badgasten gebracht.

Op het aanplakbiljet staat letterlijk: 'Kale, oudere heren met harige torso's moeten voortaan, na het baantjes trekken, hun eigen droogblazers gebruiken of anders een absorberende handdoek meenemen'. De poster is, zo melden lokale media, bij de kleedhokjes opgehangen na aanhoudende klachten van de inwoners van Sundhöllin. Menigeen stoorde zich aan met name seniore mannen die hun behaarde edele delen in de kleedkamers droog stonden te blazen met de daar aanwezige, gemeenschappelijke föhns.

Uiteindelijk was voor Haraldur Jónasson, een inwoner van de IJslandse plaats, de maat vol. Hij stoorde zich kennelijk mateloos aan blote heren die in het zwembad hun scrotum stonden droog te blazen met warme lucht. Jónasson schreef onder de titel 'dit is geen balzakdryer' een brief naar een plaatselijke krant, waarna het spreekwoordelijke balletje ging rollen.

Onderzoek van het zwembad wees vervolgens uit dat Haraldur lang niet de enige was die zich groen en geel ergerde aan de 'kruis- en kontföhners'. Veel mensen vinden het gebruik van een föhn voor de onderste mannelijke regionen onhygiënisch en verder geen gezicht.

Sinds de posters - waarop ook nog een groot rood kruis staat - in het zwembad hangen, zijn er geen klachten meer geweest over mannen die hun kruis met zo'n apparaat stonden te drogen. Volgens IJslandse media is de regel van het zwembad in Sundhöllin een unicum. Nergens anders ter wereld zouden nog dergelijke bordjes zijn opgehangen. Waarom met name oudere IJslandse mannen een föhn gebruiken om de onderkant te drogen, is onbekend. Volgens een woordvoerder van het zwembad komen dergelijke praktijken bij jongere IJslanders niet of nauwelijks voor.
Foto