Een bedrijf uit Lelystad heeft als eerste bedrijf in Nederland vrijdag hondenvoer met eetbare insecten op de markt gebracht. Het bedrijf maakt na een uitvoerige test hondenbrokken met daarin fijngemalen larven van zwarte soldatenvliegen. Een zak van 12 kilo kost 60 euro.

Voor menselijke consumptie kweekt zijn bedrijf in Lelystad onder andere krekels.

"We moeten veel meer duurzame eiwitbronnen in onze voeding hebben. Dat geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor dieren", zegt Ger van der Wal, directeur van het in 2011 opgerichte bedrijf. Het voer is getest bij 1000 honden in dierenasiels verspreid over het land. "85% van de honden vond het lekker. Met name kleinere honden lieten het vaker staan, maar dat kwam waarschijnlijk door de omvang van de brokken. Daar gaan we nu ook wat aan doen." Van der Wal zegt gedreven te worden door de roofbouw die we plegen op de aarde en zoekt daarom naar alternatieve voeding. Voor menselijke consumptie kweekt zijn bedrijf in Lelystad onder andere krekels.

"We hadden ook al snacks gemaakt voor knaagdieren en reptielen met daarin insecten, maar de markt van voer voor honden en katten is veel groter". Voor het maken van dit speciale hondenvoer moest toestemming gekregen worden van de overheid. "Sinds het uitbreken van de vogelgriep zijn er allerlei verboden voor het geven van dierlijk materiaal aan dieren, maar voor deze brok hebben wij als eerste in Nederland toestemming gekregen".

Hoewel de meeste honden zonder mankeren een spin of een vlieg zullen opeten, zijn het geen insecteneters. Dat maakte het nog tot een opgave om de juiste smaak en samenstelling te vinden voor de brokken. Volgens Van der Wal is hij daar in geslaagd. Qua prijs zitten de brokken, die alleen verkrijgbaar zijn bij de dierenspeciaalzaak 'omdat er wel een verhaal bij verteld moet worden', in het middensegment. De vliegenlarven die gebruikt worden worden gekweekt in Nederland. "Als de vraag toeneemt, dan kan de kweek daarvan makkelijk opgeschaald worden".