In Israël zijn ze wel gewend aan buitenlandse bezoekers die last hebben van psychotische verschijnselen. Maar met Pasen is het aantal toeristen in Jeruzalem groter en daarme ook het aantal mensen dat opgenomen moet worden. Artsen hebben nu een protocol opgesteld waarmee buitenlandse ambassades in de Israëlische stad sneller worden ingelicht.

Een paar voorbeelden van toeristen die in Jeruzalem zijn opgenomen: een Ierse lerares die dacht dat ze zwanger was van Jezus en wilde bevallen in een ziekenhuis. Een Canadese toerist die zeker wist dat hij Samson was, de krachtpatser uit de Bijbel, en die probeerde om stenen uit de Klaagmuur te trekken. Of een Oostenrijker die woest werd op het keukenpersoneel van het hotel waar hij verbleef omdat ze daar weigerden het Laatste Avondmaal voor hem op te dienen.

Volgens het Israëlische ministerie van Volksgezondheid zijn er jaarlijks 50 toeristen die gedwongen worden opgenomen vanwege het zogenoemde Jeruzalem Syndroom, schrijft de Daily Telegraph. Dit is een psychische aandoening waarbij de patiënt denkt dat hij een karakter uit de Bijbel is. Vooral met Pasen neemt het aantal mensen ineens sterk toe. Artsen zijn er inmiddels op voorbereid en hebben een protocol opgesteld waardoor ambassades sneller worden ingelicht.

De naam 'Jeruzalem Syndroom' is een tikje misleidend omdat het ook op andere religieuze plekken voorkomt. Het lijkt sterk op het Stendhal Syndroom waarbij toeristen zeer emotioneel worden als ze in een prachtige stad rondlopen. Japanners hebben hun eigen syndroom: Zij kunnen overvallen worden door het Parijs Syndroom. Hierbij raken de toeristen juist gedesillusioneerd omdat de stad van hun dromen juist niet zo bijzonder is als ze van te voren hadden gedacht.