In de dierentuin van het Amerikaanse Cincinatti was er deze maand nieuws met een lach en een traan. Er werden vijf nieuwe cheetawelpjes geboren, maar hun moeder overleefde de bevalling niet. De vijf nieuwgeboren cheeta's worden nu verzorgd door mannetjeshond Blakely.
De moeder van het vijftal, Willow, was verzwakt na de bevalling. Ondanks een operatie om haar pijn te verlichten, bleef ze passief gedrag vertonen. Een paar dagen na de bevalling verloor ze haar eetlust. ,,Cheeta's zijn een kwetsbare diersoort en deze lastige bevalling bleek voor Willow net een brug te ver", zei Thane Maynard, directeur van de dierentuin.

Gelukkig was er hond Blakely om als moeder op te treden voor de welpjes (drie mannetjes en twee vrouwtjes). Ze blijven acht tot twaalf weken onder de hoede van de mannetjeshond. De verplegers in de dierentuin voeren ze daarnaast elke drie uur met de fles.

,,De eerste taak voor Blakely is om de welpjes over zijn rug te laten lopen. Zo kweken de welpjes spieren en worden hun ingewanden in beweging gezet", zei de dierenverzorgster die de dagelijkse leiding heeft en toezicht houdt op de ontwikkeling van de nu nog pluizige diertjes.

Na verloop van tijd zal de rol van Blakely veranderen van degene die de cheeta's warm houdt en op ze let, naar die van opvoeder. Dat deed hij al vaker voor andere weesdieren. Zo voedde hij al eens een gnoe genaamd Dale op en een ander cheetawelpje, Savanna.

De wereldwijde cheetapopulatie is extreem gedaald: van 100.000 in 1900 naar een geschatte 9.000 12.000 nu.
Foto