Ruim een maand nadat de hond van Nick Haworth overboord viel in de Stille Oceaan kan de visser zijn trouwe viervoeter weer in de armen sluiten. De hond, waarvan werd aangenomen dat ze verdronken was, werd levend en wel aangetroffen op een eiland op 3 kilometer van de plaats waar ze vermist raakte.

Luna, een Duitse herder van anderhalf jaar oud, verdween op 10 februari toen beroepsvisser Nick Haworth aan het werk was op een boot in de Stille Oceaan, op ongeveer 115 kilometer voor de kust van San Diego.

,,Ze waren hun krabbenvallen aan het binnenhalen. Het ene ogenblik was Luna nog daar en het volgende moment was ze weg", zegt Sandy DeMunnik, woordvoerster van de marinebasis Coronado. ,,Ze zochten overal naar haar. Ze konden haar niet zien. Het water was donker en zij is ook donker."

Haworth bracht de Amerikaanse marine op de hoogte. Ze waren Luna immers verloren op ongeveer 3 kilometer voor de kust van het eiland San Clemente, waar zich een trainingsbasis van de marine bevindt. ,,Hij was er 90 procent zeker van dat ze land had weten te bereiken, omdat ze zo'n goede zwemmer was", aldus DeMunnik.

Haworth speurde nog twee dagen lang het wateroppervlak af en personeel van de marine doorzocht het eiland, maar nergens was Luna te bespeuren. Er werd vanuit gegaan dat de hond verdronken was.

Tot dinsdagochtend. Medewerkers van de marinebasis zagen ineens een hond langs de kant van de weg zitten. Dat was ongewoon, want huisdieren zijn niet toegelaten op het eiland. Het was Luna. ,,Ze zat daar gewoon te kwispelen", vertelt DeMunnik. De medewerkers riepen haar en ze kwam meteen op hen af.

Een bioloog die gestationeerd is op de basis onderzocht haar: Luna was wat mager, maar verder gezond. ,,Het ziet ernaar uit dat ze overleefde op knaagdieren en dode vissen die aanspoelden", zegt DeMunnik. De bioloog nam contact op met Haworth, die in een andere staat aan het werk was. ,,Hij was dolgelukkig en dankbaar."

Luna werd naar een marinebasis op het vasteland overgebracht. Daar werd ze overhandigd aan de beste vriend van Haworth, die voor de hond zal zorgen tot haar baasje weer thuiskomt.