Van een goede daad rijk worden op straat. Een dakloze man in Orange County in Californië heeft een beloning van 100.000 dollar (ruim 90.000 euro) gekregen van de politie, omdat hij hielp ontsnapte gevangenen te pakken te krijgen. Dat schrijft de LA Times.

In totaal mogen vier mensen een beloning van 150.000 dollar verdelen, omdat ze politie de juiste informatie gaven om de boeven te vangen. Een derde van het bedrag wordt verdeeld tussen de man wiens busje door de gevangenen was gestolen en twee winkelmedewerkers die de politie bewakingsbeelden gaven.

Maar het grootste deel ging naar Matthew Hay-Chapman, de dakloze man die in San Francisco een van de gevangenen uit het gestolen busje zag stappen. Hay-Chapman, die zichzelf een 'nieuwsjunkie' noemt, zei tegen de politie dat hij het busje en een van de mannen herkende.

Hay-Chapman zocht een politieagent en bracht hem naar het voertuig. Een van de gevangenen probeerde nog te ontsnappen, maar kon worden gepakt. De ander had zich in het busje verstopt en kon ook worden ingerekend. De derde gevangene had zichzelf een dag eerder al bij de politie gemeld.

De grote pechvogel in dit verhaal is de taxichauffeur die een week lang door de gevangenen ontvoerd is geweest en een vuurwapen op zich gericht zag. Hij zegt last te hebben van een posttraumatische stressstoornis. Omdat hij de politie verder geen belangrijke informatie heeft gegeven, krijgt hij niets van de beloning.