De gepensioneerde politieman John McGarry boekte een tropische droomreis, maar die liep wat anders dan gedacht. Door een fout van de organisatie kwam hij bij de Amerikaans douane te boek te staan als terrorist, waarna zijn cruisegenoten hem meden als de pest.

Een waarschuwing voor wie die deze zomer op vakantie gaat naar de VS: dat douaneformuliertje waarop je moet aangeven of je ooit genocide hebt gepleegd of spion, nazi en/of terrorist bent, daar moet je niet lichtzinnig mee omgaan. Geen grapjes maken. Niet denken: ach, dat nemen ze toch niet serieus, want geen enkele slechterik geeft zichzelf toch op die manier aan.

Gewoon simpel 'nee' invullen. Anders kan je gebeuren wat de Britse John McGarry overkwam. Deze gepensioneerde politieman boekte een cruise van maar liefst 6.500 pond, die hem van Engeland naar New York en van daaruit naar de Caribbean zou brengen.

Voor het gemak regelde de reisorganisator alle benodigde papieren. Vlak voor vertrek kreeg McGarry echter een oproep van de Amerikaanse ambassade in Londen: of hij even duidelijkheid wilde verschaffen over zijn terroristische verleden.

Wat bleek: de desbetreffende reisorganisatie had 'ja' geantwoord op die vraag. Waardoor McGarry van zijn woonplaats in de buurt van Manchester naar Londen moest reizen om zich uitgebreid te laten ondervragen.

En dat was niet het ergste. Bij aankomst in New York besloot Homeland Security namelijk dat de veiligheidscheck die in Londen was uitgevoerd, niet afdoende was. De ex-agent werd daarom uit de groep gehaald en meegenomen voor een grondig onderzoek. Na afloop werd hij door de politie teruggebracht naar het schip, wat natuurlijk de nodige aandacht trok.

Het kwam niet meer goed met de droomcruise van McGarry. ,,Mijn groep medereizigers heeft me rest van de tijd gemeden als de pest", zegt hij tegen The Telegraph. ,,Ze vonden het incident maar vreemd en verdacht, en lieten me links liggen. Het had een heerlijke vakantie moeten zijn, maar het was een 19 dagen durende hel. Alles omdat die reisorganisatie het verkeerde vakje aankruiste."

Cresta World Travel heeft McGarry een voucher gestuurd van 150 pond, die hij mag besteden als hij een nieuwe reis bij ze boekt. ,,Dat gaat nooit gebeuren. Ik heb die voucher teruggestuurd, ik wil niks meer met ze te maken hebben."