Omdat haar vader en moeder lijden aan een slechte gezondheid, moet de 16-jarige Remya Jose de kleren wassen van het hele gezin zonder elektriciteit. Onmogelijk? Welnee. Deze Indische meid vond twee jaar geleden een manier om snel en eenvoudig de was te doen zonder stroom.

Remya woont op het platteland en haar familie heeft geen geld voor een wasmachine, laat staan elektriciteit. Ze wou de was niet doen in de rivier, zoals wel vaker de gewoonte is op het Indische platteland. Toen vond ze de perfecte oplossing. Met een oude fiets, een metalen kooi en een aluminium cilinder bouwde ze haar eigen wasmachine, aangedreven door pedalen.

Het toestel is simpel te gebruiken: ze doet de kleren, water en wasmiddel in de machine en laat deze even weken. Vervolgens fietst ze enkele minuten, waarbij de cilinder ronddraait en alles goed schoon wordt. Met een kraantje wordt het zeepwater weer afgevoerd en klaar is kees: een perfect schone was zonder elektriciteit in enkele minuten. Of hoe je gemakkelijk op je elektriciteit kan besparen én fitter kan worden tegelijkertijd.
Filmpje