In 2018 zal er voor het eerst een sonde landen op het deel van de maan dat we vanaf de aarde niet kunnen zien.

Dat heeft China’s State Administration of Science, Technology and Industry for National Defense (SASTIND) laten weten, aldus staatsmedium Xinhua. De Chinezen sturen Chang’e 4 naar de achterzijde van de maan.

De omlooptijd van de maan (de tijd die de maan nodig heeft om een rondje rond de aarde te voltooien) is gelijk aan de rotatietijd van de maan (de tijd die de maan nodig heeft om een rondje rond zijn as te draaien). Hierdoor kijken we vanaf de aarde continu tegen dezelfde zijde van de maan aan (de ‘voorkant’). De ‘achterkant’ kunnen we vanaf de aarde dus nooit zien. Pas in 1959, toen Luna 3 foto’s van de ‘achterkant’ van de maan maakte, kregen we een beeld bij de andere helft van onze natuurlijke satelliet.

Het is de bedoeling dat Chang’e 4 in 2018 gelanceerd wordt. Als het lukt om op de achterzijde van de maan te landen, dan wordt geschiedenis geschreven. Tot op heden is nog nooit een ruimtevaartuig op de achterzijde van de maan geland.

Het is niet de eerste keer dat China haar pijlen op de maan richt. Eerder lanceerde het land bijvoorbeeld al Chang’e 2, een maanorbiter. En in 2013 zette het land lander Chang’e 3 en rover Yutu op de (voorkant van de) maan. De volgende stap is nu dus Chang’e 4. Tijdens deze missie zal onder meer de geologie van de achterzijde van de maan worden bestudeerd.

En ook Chang’e 4 heeft alweer een opvolger: Chang’e 5. Tijdens deze missie moeten op de maan monsters verzameld worden, die vervolgens weer netjes op aarde worden afgeleverd. Na afloop van deze missie heeft China aangetoond tot drie dingen in staat te zijn: rond de maan cirkelen, op de maan landen en na een bezoek aan de maan terugkeren naar de aarde.