Het eerste virus voor de moderne computer is vandaag dertig jaar oud. In 1986 maakten twee Pakistaanse broers, Basit en Amjad Alvi, het virus om medische software die door hen was ontwikkeld te beschermen tegen piraterij.

Op het moment dat iemand probeerde om de software te installeren, verscheen er een melding met de volgende tekst.

Welcome to the Dungeon (c) 1986 Basie & Amends (pvt) Ltd VIRUS_SHOE RECORD V9.0 Dedicated to the dynamic memories of millions of viruses who are no longer with us today – Thanks GOODNESS!! BEWARE OF THE er..VIRUS : this program is catching program follows after these messages….$#@%$@!!

De bootsector, het eerste gedeelte van een floppy disk waarmee het besturingssyteem wordt opgestart, werd daarnaast verplaatst naar een andere plek en gemarkeerd als ‘slecht’. Ook kreeg de disk de naam ‘©Brain’. Verder werd de floppy disk (een opslagmedium uit de begintijd van de computer) langzamer.

Ook kon het zijn dat je kilobytes aan data kwijtraakte. Naar de maatstaven van nu is dat heel erg weinig, maar het stond toch gelijk aan enkele maanden aan notities.

De twee broers waren slim genoeg om een teller in het programma te stoppen, zodat ze konden ze hoe ver hun virus was verspreid.