Langere armen, veel haar, minder tanden, zwemvliezen en kattenogen: het menselijk lichaam ziet er volgens deze professor wel heel bijzonder uit in de toekomst.

Als de wereld om ons heen drastisch verandert, dan zullen ook onze lichamen dan doen. Tenminste, dat voorspelt Dr. Matthew Skinner van de universiteit van Kent. Skinner is paleoantropoloog: iemand die onderzoek doet naar de evolutie van de mens. Op verzoek van Syfy, een Britse televisiezender vol sciencefiction en fantasy, nam hij een kijkje in de toekomst. Hoe verandert ons lichaam bij extreem veranderende omstandigheden?

Dit zijn de drie scenario's die hij schetst:

1. Als de ijskappen zijn gesmolten
Dan krijgen we zwemvliezen! Om beter te kunnen zwemmen zullen onze vingers en tenen aan elkaar groeien. Omdat we veel onderwater moeten kijken, veranderen ook onze ogen. We krijgen om beter te kunnen zien bij het zwakke licht een extra laagje op het netvlies, zoals bij katten. Verder meer lichaamsvet om warm te blijven en minder longcapaciteit, voorspelt Skinner. We hebben dan namelijk al kunstmatige kieuwen ontwikkelt.

2. Op de nieuwe planeet
Als we eenmaal een andere planeet hebben gekoloniseerd, veranderen we ook. Zonder zwaartekracht krijgen we na verloop van tijd langere armen en kortere benen. Omdat we dan alleen maar vloeistoffen en pillen binnenkrijgen, krijgen we smallere kaken en verdwijnen er tanden. Die heeft de ruimtemens niet nodig. Ook worden we kleiner omdat er geen natuurlijke vijanden meer zijn.

3. Bij een nieuwe ijstijd
Als het echt koud wordt, krijgen we om te overleven allereerst heel veel lichaamshaar en meer spierkracht. Onze huid wordt ook bleker om meer vitamine D te kunnen produceren. Ook zouden onze neuzen en dus gezichten groeien. Dit omdat we de extreem koude lucht die we inhaleren opwarmen in de nasopharynx, het gedeelte van de keel boven het verhemelte. En ook die wordt dan steeds groter.