Het klinkt haast te mooi om waar te zijn, maar volgens Brits onderzoek is het echt zo: chocolade kan helpen tegen vervelende hoestbuien.

In een groot Europees onderzoek werden de effecten van bekende hoestmiddeltjes vergeleken met die van een nieuw medicijn, gebaseerd op cacao. De resultaten zullen chocoladeliefhebbers als muziek in de oren klinken: patiŽnten die het cacaomedicijn namen, zagen binnen twee dagen vooruitgang. Ze hoestten veel minder dan de patiŽnten die andere medicijnen kregen toegediend.

Hoestexpert Alyn Morice van de universiteit van Hull heeft daar een verklaring voor. De cacao zou beter in de keel blijven plakken dan de gebruikelijke hoestmedicijnen en daar een soort laagje vormen dat de zenuwuiteinden beschermt tegen hoestprikkels. Eerder onderzoek van het Londense Imperial College toonde al aan dat theobromine, een stofje in cacao, de hoestprikkel beter onderdrukt dan codeÔne, het werkzame ingrediŽnt in de meeste hoestmedicijnen.

Meteen een jaarvoorraad repen inslaan heeft helaas geen zin. Een stuk chocola wegkauwen heeft weliswaar meer effect dan het drinken van een kop warme chocolademelk, maar volgens Morice doet de cacao pas echt z'n werk in combinatie met de andere ingrediŽnten in het nieuwe medicijn.