Onderzoekers hebben aangetoond dat de lucht die we inademen van invloed is op onze stofwisseling. Twee mensen die hetzelfde eten en evenveel sporten kunnen zich totaal verschillend ontwikkelen, puur door het feit dat ze ergens anders wonen.

Het fijnstof in uitlaatgassen is de grote boosdoener. Niet alleen veroorzaakt fijnstof smog en daardoor luchtwegeninfecties, het zorgt er ook voor dat het lichaam energie anders gaat verbranden. ‘We hebben ontdekt dat de verspreiding van luchtvervuiling op meer dan alleen de longen effect heeft ‘, aldus Hong Chen van het Canadese Institute of Clinical Evaluative Sciences.

Chen vergeleek in zijn onderzoek stadsmuizen met muizen van het platteland, oftewel, hij gaf een groep muizen lucht zoals je die kunt aantreffen in de buurt van een snelweg en hij gaf een andere groep muizen schone, gefilterde lucht. Al na 10 weken waren de stadsmuizen zichtbaar dikker, met vet rondom de buik en rondom organen. Ze waren ook minder gevoelig voor insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel minder goed onder controle te houden was. Toen Chen de medische gegevens van 62.000 Canadezen inzag, bleek volgens hem dat het risico op diabetes met 11% toeneemt bij elke 10 microgram fijnstof per kubieke meter lucht. Zorgelijk, aangezien luchtvervuiling overal is en het aantal deeltjes in sommige Aziatische steden boven de 500 microgram per kubieke meter uitkomt.

Uit eerder onderzoek was al naar voren gekomen dat opgroeiende kinderen uit vervuilde buurten 2.3 meer kans hebben om obees te worden. De luchtkwaliteit van hun omgeving was al tijdens de zwangerschap gemeten met luchtmeters die hun moeders bij zich hadden.