Tijdens de feestdagen werden we getrakteerd op verrukkelijke desserts, taarten en koekjes, met als gevolg dat ons lichaam een overdosis aan suiker heeft binnen gekregen. Voor zoetekauwen is er nu goed nieuws: Amerikaanse wetenschappers hebben een hormoon ontdekt waardoor we minder naar het zoete goedje snakken.

Wetenschappers van de universiteit van Iowa in Amerika wilden weten waar die onweerstaanbare drang naar suiker vandaan komt. En tijdens hun onderzoek stuitten ze op het hormoon met de tongbrekende naam fibroblast growth factor 21 (FGF21). Dit hormoon wordt aangemaakt in de lever als er te veel koolhydraten aanwezig zijn in ons lichaam. Vervolgens gaat het stofje de bloedstroom in en zendt het een signaal naar het brein om het verlangen naar zoetigheden te temperen.

Muizen

Onderzoekers Lucas BonDurant en Matthew Pothoff hebben tijdens de studie het hormoon FGF21 in muizen gespoten, om na te gaan wat voor effect dat zou hebben. De diertjes mochten kiezen tussen een suikervrij dieet of een normaal dieet. En hoewel ze niet helemaal stopten met het eten van zoete snacks, verorberden ze wel zeven keer minder suiker dan muizen zonder het hormoon.

BonDurant is hoopvol dat er in een medicijn kan ontwikkeld worden dat ervoor zorgt dat mensen minder zin hebben in zoetigheden. “Dit hormoon kan mensen helpen die zelf niet kunnen voelen wanneer ze genoeg suiker hebben gehad, wat op termijn tot diabetes leidt.” Ook om obesitas tegen te gaan is deze nieuwe ontdekking belangrijk.

De invloed op complexe koolhydraten is nog niet helemaal duidelijk. De wetenschappers besluiten dat er meer onderzoek nodig is om te weten te komen op welke voedingsstoffen FGF21 het meeste invloed heeft, en om andere hormonen te ontdekken die onze zin in bepaalde voedingsstoffen beïnvloeden.