De 42-jarige Mison Sere zonder voortanden mag zich de lelijkste man van Zimbabwe noemen. Maar de kritiek op zijn uitverkiezing is groot: kan het niet nog veel lelijker?

Afgelopen weekend was in Zimbabwe de Mr. Ugly-competitie. Een jaarlijkse traditie waarbij mannen uitmaken wie de lelijkste van het land is. Al twee keer heeft William Masvinu de titel gewonnen, maar dit jaar is een nieuwe lelijkerd verkozen: de 42-jarige Mison Sere.

Sinds de bekendmaking regent het kritiek. Allereerst van de deelnemers zelf: oud-winnaar William Masvinu snapt niets van de keuze van de jury, schrijft The Guardian, "Ik ben een natuurlijke lelijkerd. Hij niet. Hij is alleen lelijk als hij zijn mond open doet."

Ook andere deelnemers vinden zichzelf lelijker dan de winnaar. Mison Sere trekt zich niets aan van de kritiek en is dolblij met de winst. Hij gaat met 500 dollar naar huis. En een tv-carrière is in zicht.

De organisatie stelt dat de winnaar terecht is gekozen. Volgens de organisatie zoekt de jury naar 'natuurlijke lelijkheid'. Het belangrijkste zijn de gelaatstrekken. Maar ook de wandeling op de catwalk en het beantwoorden van vragen spelen een grote rol in de verkiezing. "Mensen hebben lelijkheid altijd gezien als iets om je voor te schamen, maar dat is niet terecht", stelt de organisatie.

"Het uiterlijk wordt gegeven door God. We zouden allemaal trots moeten zijn op wie we zijn."
Foto