De twee walvissen die begin dit jaar dood aanspoelden op de Nederlandse kust, zijn op een eigenaardige manier aan hun einde gekomen.

De Universiteit Utrecht besloot de stoffelijke overschotten te onderzoeken en heeft de doodsoorzaak kunnen vaststellen. Wat blijkt: een stukje platvis blokkeerde hun luchtwegen en daardoor konden ze niet meer ademen. Het is volgens de universiteit niet eerder vast gesteld dat een walvis is gestikt in zijn maaltijd.

De walvissen, beiden zogenaamde grienden, spoelden in december vorig jaar en januari dit jaar aan, bij Nieuw-Haamstede in Zeeland bij de Hondsbossche Zeewering in Noord-Holland. Grienden spoelen niet vaak aan in Nederland. Sinds 1581 zijn er maar 17 gevallen bekend, aldus de universiteit.

Bij walvissen, zoals grienden, kruist de luchtpijp de slokdarm. Precies op die kruising waren de vissen vast komen te zitten, stelt de Universiteit van Utrecht. Grienden eten normaal gesproken inktvis, maar die komt in de Noordzee niet voor. In zulke gevallen wijken ze uit naar bijvoorbeeld tong.