,,Hoe wilt u dat ik u aanspreek? Als mevrouw of meneer?'' Die openingsvraag horen we niet vaak van de politierechter. Maar in de Rotterdamse rechtbank verschijnen, afgelopen vrijdag, dan ook twee bijzondere verdachten: transgenders; één uit Dordrecht (33) en één uit Rotterdam (27). De 'dames' zijn elkaar ruim twee jaar geleden als vrouw letterlijk en figuurlijk in de haren gevlogen.
De zaak dateert van maart 2013 en 'plaats delict' is café Bonaparte op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam. De verdachten die elkaar kennelijk al langere tijd niet lekker liggen, krijgen ruzie op het damestoilet. Er vallen klappen, er wordt aan haren getrokken.

'Mevrouw' 1 - vroeger Saleh uit Somalië - bijt 'mevrouw' 2 - in Irak geboren onder de naam Ahmed - een oor af. Die gooit daarop een longdrinkglas naar haar rivale, maar moet spoorslags naar het ziekenhuis om het oor te redden. Dat lijkt te lukken, maar uiteindelijk sterft het af en moet het worden geamputeerd. Een oorreconstructie moet haar gezicht redden.

Mevrouw 1 wordt het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel ten laste gelegd, mevrouw 2 een poging daartoe. ,,Een glas in mijn hand? Nee hoor, absoluut niet,'' zegt ze met haar basstem. De ander geeft grif toe fout te hebben gehandeld. ,,Ik weet niet hoe het is gebeurd, maar het is gebeurd; ik heb gebeten,'' klinkt haar nog donkerder stemgeluid. ,,Beiden zaten onder de hormonen,'' probeert 'haar' advocaat de omstandigheden te verzachten. Maar dat blijkt niet nodig.

,,Een bijzondere zaak, een oude zaak, een moeilijke zaak,'' vat de aanklager samen. Louter tegenstrijdige verklaringen en geen enkele onpartijdige getuige, moet hij constateren. Hij ziet geen enkele andere mogelijkheid dan het vragen van vrijspraak.

,,Inderdaad een lastige zaak,'' oordeelt de rechter. ,,Hoe een en ander precies is gebeurd, valt simpelweg niet vast te stellen. Ik spreek u beiden vrij.''

Mevrouw 2, die van het afgebeten oor, zoekt kokend van woede oogcontact met haar kwelgeest. Die ontwijkt het spanningsveld en loopt zwaaiend naar de rechter weg. ,,Bedankt hè!''