Een man die gehurkt in een hoekje op de markt zijn behoefte doet. De Britse koninklijke familie vond dat geen gezicht en liet het Nederlandse werk uit 1643 overschilderen. Conservatoren van de privécollectie van Buckingham Palace kwamen daarachter, en hebben het schilderij hersteld.

Het gaat om Dorpskermis met een kerk in de achtergrond van Isaac van Ostade. De ontdekking werd gedaan bij de voorbereidingen van een tentoonstelling over meesterwerken uit de Hollandse Gouden Eeuw.

In 1810 werd het schilderij gekocht door koning George IV. Maar hij is volgens de Britse curator niet verantwoordelijk voor het kuisen van de scene. "Hij was een man van de wereld en had geen problemen met wat ongepaste scenes." Eén van zijn troonopvolgers die het tafereel wat minder waardeerde zou de opdracht hebben gegeven tot de camouflage.

Quinten Buvelot, conservator bij het Mauritshuis, zegt dat niet duidelijk is wanneer het werk is overgeschilderd maar is niet verrast. "In het Victoriaanse tijdperk waren mensen preutser. Dit gebeurde veel vaker."

Volgend jaar is het werk te zien in het Mauritshuis in Den Haag.

Buvelot is namens het Mauritshuis betrokken bij de tentoonstelling. Hij noemt de vondst geen uitzondering. "De Hollandse schilders lieten veel details zien. Ook een ander werk uit de collectie werd overgeschilderd."

Dat is een Jan Steen uit 1673. Daarop is een plassende man overgeschilderd. Door een röntgenscan werd dat detail al eerder ontdekt, en het werk hersteld.
Op dit schilderij van Jan Steen zijn billen te zien van een hurkende man op het uithangbord aan de linkerzijde van het schilderij.

De Nederlandse conservator is blij dat de schilderijen straks in oorspronkelijke staat in het Haagse museum hangen. "Je wilt ze laten zien zoals de kunstenaar het heeft bedoeld."

Vanaf volgende week zijn de 27 schilderijen te zien in Buckingham Palace in Londen. Eind september volgend jaar komt de tentoonstelling naar Nederland. Tot begin 2017 hangen de werken in het Mauritshuis in Den Haag.
Foto