Een sommetje voor het slapengaan

Een verhaaltje voor het slapengaan, is goed gebruik in heel veel huizen. Amerikaanse wetenschappers pleiten voor een kleine aanpassing van dat dagelijkse ritueel, namelijk: voor het slapengaan nog even een paar sommetjes maken met de kleine.

Noem het woord rekentoets en het hele land zit meteen met rode vlekken in de nek. Maar dat speelt niet alleen in Nederland, leren rekenen vinden ze in andere delen van de wereld ook lastig. Nu was er al eens aangetoond dat het uitmaakt of ouders al heel jong beginnen met het over cijfers en getallen te praten met hun kinderen. Doe je dat niet, dan begint je kind op school al meteen met een achterstand.

Dus al die aandacht voor samen nog even een boekje lezen voor het slapengaan, is hartstikke goed zeggen wetenschappers. Maar samen nog even een sommetje maken, zou ook standaard moeten zijn.

Onderzoekster Talia Berkowitz van de universiteit van Chicago ontwikkelde samen met anderen de app Bedtime Math met verhaaltjes waarin allerlei getallen voorkomen. Aan het einde van elk hoofdstuk maak je samen sommetjes gebaseerd op het verhaal. De app blijkt een enorm effect te hebben juist bij ouders die wiskundeangst hebben, zegt de onderzoekster. Misschien zijn het wel vooral de ouders die kunnen leren van de app hoe zij met hun kinderen kunnen praten over sommetjes, cijfers en getallen.

Bedtime Math is gratis te downloaden voor iPhone, iPad en Android, maar helaas alleen in het Engels.