Vaak seks hebben, ook als vrouwen niet in hun vruchtbare periode zitten, vergroot de kans op een zwangerschap. Tot nu toe was onduidelijk waarom dat eigenlijk zo is. Wetenschappers denken nu het antwoord te hebben.

Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat regelmatig seks hebben zorgt voor veranderingen in het immuunsysteem van de vrouw, waardoor hun vruchtbaarheid wordt vergroot en daarmee de kans om zwanger te worden.

De studie maakt duidelijk dat het lichaam van vrouwen op seks reageert door meer antilichamen van een bepaalde soort aan te maken, ter voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. Het zorgt er onder meer voor dat de 'vreemde' spermacellen niet worden aangevallen door het immuunsysteem.

Deze veranderingen in het immuunsysteem werden niet aangetroffen in vrouwen die droog stonden.

Onderzoeker Tierney Lorenz spreekt in de Britse krant The Independent van een doorbraak. "Dit onderzoek is het eerste dat duidelijk maakt dat seks ervoor zorgt dat het lichaam antilichamen aanmaakt die de bevruchting ondersteunt."

"Het is een nieuw antwoord op een oude vraag: waarom is seks buiten de vruchtbare periode om toch goed voor de vruchtbaarheid?"