Katelyn Thornley (12) uit Texas lijdt aan een mysterieuze ziekte. Ze kan bijna niets meer doen, omdat ze zo’n 20 keer per minuut moet niezen. Dat is wel 12.000 keer per dag.
‘Ik heb constant buikpijn en een zwak gevoel in mijn benen en ik kan amper wat eten’, zegt Katelyn. Ze gaat niet meer naar school, omdat andere kinderen haar uitlachen.
Volgens haar ouders begon het ruim 3 weken geleden. Er waren gewoon wat opwellingen en af en toe moest ze niezen, maar daarna werd het steeds erger.
Ze niest alleen niet als ze slaapt, maar daar moet ze wel een medicijn voor nemen. Anders wordt ze steeds wakker van het niezen.
Eerst werd gedacht aan een virus of een allergie, maar dat is inmiddels uitgesloten. Het meisje consulteerde 6 artsen, maar die staan voor een raadsel. Nu wordt onderzocht of het niezen stress-gerelateerd is.
Een andere mogelijke verklaring is dat het meisje lijdt aan tics. Dat zijn kortdurende onwillekeurige bewegingen of geluiden, die zich herhaaldelijk achter elkaar voordoen, zoals constant met de ogen knipperen of sniffen. Tics komen zowel voor bij volwassenen als bij kinderen, maar bij kinderen treden ze het vaakst op. Ruim 5 op de 100 kinderen heeft een kortere of langere tijd last van tics. De oorzaak is onbekend en vaak gaan ze vanzelf weer over. Ze kunnen ook behandeld worden met medicijnen, met wisselend resultaat.
Filmpje