Een rijke New Yorkse grootgrondbezitter heeft zijn dochters na zijn dood 20 miljoen dollar (omgerekend 18 miljoen euro) nagelaten. Victoria en Marlena Laboz krijgen het geld echter pas in handen onder zeer strikte voorwaarden. Hun vader, wijlen Maurice Laboz, oefent zo als het ware controle uit op de toekenning van de erfenis vanuit zijn graf.

Vastgoedmiljonair Maurice Laboz overleed eerder dit jaar. Willen zijn dochters zijn verdiende miljoenen erven, dan moeten ze eerst met de juiste man trouwen, een goede baan hebben en geen buitenechtelijke kinderen krijgen.

Marlena (21) en Victoria (17) zullen elk 10 miljoen dollar erven op het moment dat ze 35 worden. Maar ze kunnen het geld al eerder handen krijgen indien ze consequent de regels van hun vader volgen. Bijvoorbeeld:

• Marlena zal 500.000 dollar (omgerekend 453.000 euro) ontvangen indien ze in het huwelijk treedt, maar enkel wanneer haar man een verklaring ondertekent waarin hij afstand doet van het geld;

• Ze strijkt nog eens 750.000 dollar (omgerekend 680.000 euro) op als ze afstudeert aan een erkende universiteit en als ze in 100 woorden uitlegt wat ze wil doen met het geld. Beheerders die zijn aangewezen door haar vader zullen de motivatie beoordelen.

• Beide dochters zullen een grote financiële bonus krijgen indien ze tegen 2020 een behoorlijk salaris verdienen. Elke dochter zal een jaarlijkse uitbetaling krijgen die overeenkomt met driemaal hun jaarsalaris;

• Indien de dochters kinderen hebben en niet buitenshuis werken, dan ontvangen ze uit handen van de beheerders drie procent van de fondsen elke eerste januari maar dan moeten de kinderen wel binnen het huwelijk geboren zijn.

• De zussen kunnen hetzelfde bedrag verdienen indien ze zorgen voor hun moeder Ewa (58 ), die verwikkeld was in een scheiding met hun vader voor zijn dood. Zij werd niet opgenomen in de erfenis en heeft aangegeven de nalatenschap te betwisten.

,,Het is een manier om controle uit te oefenen vanuit het graf", verklaarde notaris Jeffrey Barr die niet betrokken is in deze zaak. ,,Je ziet dit niet vaak maar het gebeurt. Mensen doen het omdat ze denken dat het goed is voor hun kinderen."

,,Deze mensen zijn het gewend om met hun geld het leven van anderen te controleren, de nalatenschap is hun laatste kans om het leven van hun geliefden te superviseren", aldus notaris Oshrie Zak tegen The New York Post.

Maurice Laboz ondertekende de erfenis in april 2014, zo'n negen maanden voor hij stierf op de leeftijd van 77 jaar. De man beriep zich op de huwelijke voorwaarden om zijn echtgenote buiten de nalatenschap te houden.