Het is de grootste ottersoort ter wereld, hij wordt 1,80 meter lang en is de enige in Nederland. AquaZoo Friesland verwelkomt dit weekeinde een bijzondere bewoner: de reuzenotter. Deze otter is echter wel levensgevaarlijk. Vijf vragen aan Ron van Kuijk van de Leeuwardense dierentuin.

Waarom is dit dier zo bijzonder?
,,Er leeft nog geen enkele reuzenotter in Nederland. We hebben al de kleinste otter ter wereld in huis, straks ook de grootste. En het is een leuke link naar de geschiedenis van de dierentuin, dat ooit begon als otterpark. Voor bezoekers is het ook een aantrekkelijk dier, heel actief. De reuzenotter is altijd in beweging, op onderzoek uit of eten aan het zoeken."

Zijn otters echt zo gevaarlijk? Ze eten je toch niet op?
,,Ze eten inderdaad geen mensen, maar twee kilogram vis per dag. Toch blijft het een roofdier. Je kunt als verzorger niet zomaar bij de reuzenotter in zijn verblijf stappen. Deze dieren moeten op afstand gevoerd worden. Ze kunnen flink bijten. Als een reuzenotter je te grazen neemt, dan loopt het niet goed af."

En het is nog een grote jongen ook...
,,Ja, die sla je niet zomaar van je af. De reuzenotter die wij krijgen is nog niet volwassen, maar ze groeien snel dus het zal niet lang duren voor deze ook een lengte van 1,80 meter bereikt. Ze komen in het wild voor in de tropische regenwouden van Zuid-Amerika waar ze in familiegroepen leven. Otters doen alles samen: slapen, spelen, jagen enzovoort."

Is dat niet zielig en eenzaam voor een otter, om als enige reuzenotter in Nederland te leven?
,,Nee. Hij krijgt gezelschap. Dit weekeinde arriveert het mannetje vanuit Dortmund. Begin augustus volgen er nog twee mannen uit Leipzig. "

Jullie verwachten ook ijsberen en nijlpaarden. Jullie krijgen het nog druk?
,,Ja, we hebben in februari de boel overgenomen en zijn flink gaan investeren. Morgen krijgen witte tijgers officieel een plekje in ons andere nieuwe park: Zooparc Overloon. En ook hebben we een zeehondensafari ingericht. De reuzenotter is weer een stapje dichterbij het niveau dat we willen bereiken. We blijven doorbouwen."