Een groep klimmers die de hoogste berg van het Poolse Tatra-gebergte beklommen had, vond daar tot hun verrassing een bange verkleumde hond met bruine ogen en een bonte vacht. De klimmers gebruikten touwen en kettingen om de hond terug naar beneden te brengen.
Dierenrechtenactiviste Anna Plaszczyk zei dat ze dacht dat de hond nooit zelf op de 2.500 meter hoge top geraakt kon zijn, en dat de hond er door iemand heen was gebracht en achtergelaten "om te sterven". "Het was een doodsvonnis", zo zei ze. Ze vroeg getuigen om zich bekend te maken en heeft de openbare aanklager gevraagd een onderzoek naar dierenmishandeling te openen.

Dariusz Słaby, een van de bergbeklimmers, zei dat de reddingsoperatie wel tien uur in beslag nam, ook al omdat de bange hond niet doorhad dat de klimmers het beste met hem voor hadden, en dus niet altijd meewerkte.

Volgens een andere klimmer, Krystian Pańczuk, had de groep de Poolse bergreddingsdiensten gevraagd om te helpen, maar wilden die daar niet op ingaan, omdat ze enkel mensen redden en geen dieren.

De hond heeft intussen een nieuwe naam gekregen, Rysa, naar de berg, en wacht om geadopteerd te worden.
Foto