Het wetenschappelijk onderzoek dat vaststelde dat het eten van pure chocolade tijdens diėten tot meer gewichtsverlies leidt, blijkt uit de duim gezogen. Dat heeft de journalist die het verhaal als primeur bracht bekendgemaakt, meldt The Washington Post.

John Bohannon meldde in het tijdschrift International Archives of Medicine tot vreugde van miljoenen mensen die op dieet zijn, dat chocolade eten helpt af te vallen. Hij baseerde zich op onderzoek door het Duits Instituut voor Dieet en Gezondheid. Nu blijkt dat het om een website gaat, waaraan geen enkel instituut is verbonden. De schrijver van het artikel wilde de alertheid van wetenschapsjournalisten te testen. Die is volgens hem niet best, iedereen geloofde het.

Juist de verhalen over diėten zijn volgens Bohannon onderhevig aan modegrillen en gevaarlijk omdat er zo veel onzin wordt verkocht. „Er wordt onder de noemer wetenschappelijk van alles geroepen en dat is een slechte zaak.” Het draait volgens hem te veel om losse lifestyleverhalen en te weinig om een werkelijk wetenschappelijke benadering van overgewicht.