Als baby werd Travis Tolliver kort na zijn geboorte gestolen uit een ziekenhuis in Chili om vervolgens als adoptiekind op te groeien in de Verenigde Staten. Maandag sloot hij –41 jaar na dato– zijn biologische moeder voor het eerst in de armen. Daarover schrijft CNN

Nelly Reyes (61), de moeder van Tolliver, kreeg bij de geboorte van haar zoon op 15 november 1973 van het ziekenhuispersoneel te horen dat haar zoontje met een hartaandoening was geboren. Niet veel later werd haar verteld dat de baby was gestorven. De 19-jarige Reyes kreeg het lichaam echter niet te zien. Ook kreeg ze nooit een overlijdensakte. Ze bleef radeloos achter.

Travis groeide in het Amerikaanse Tacoma. Hij wist niet beter of zijn moeder had hem bij zijn geboorte te vondeling gelegd; zijn adoptieouders wisten niet beter. Als twintiger had hij al eens geprobeerd zijn biologische moeder te vinden, maar dat was niet gelukt. Vorig jaar hervatte hij zijn zoektocht, mede na het lezen van verhalen over gestolen kinderen in Chili.

Via internet kwam Travis zijn biologische moeder op het spoor. Maandag sloot hij haar op het vliegveld van de Chileense hoofdstad Santiago voor het eerst in zijn armen. „Ik ga hem elke dag knuffelen”, aldus Reyes tegenover CNN.

Tijdens de dictatuur van de jaren ’70 en ’80 zijn in Chili honderden, mogelijk duizenden, baby’s op illegale wijze verdwijnen. Deze ”kinderen van de stilte”, zoals ze in Chili worden genoemd, werden deels gestolen en verkocht, deels weggegeven door grootouders –in samenwerking met artsen, priesters en nonnen– om de schande van het ongehuwde moederschap– te verbergen.
Filmpje