Het Oberlin College in Ohio is een kunst/wetenschapsschool die de studenten op een geweldige wijze wil motiveren. Namelijk door zeer prijzige kunst uit te lenen voor zeer lage tarieven, want 5,- per semester is niet gek veel. Het initiatief stamt al uit 1940, toen professor Ellen Johnson een speciaal kunstfonds oprichtte waarbij dure kunstwerken worden uitgeleend voor symbolische lage prijzen.

Het initiatief van Ellen gaat natuurlijk wel uit van het goede in de mensheid. Ik bedoel maar, hoe groot is de kans dat het meesterwerk wordt verkocht aan kunstliefhebbers of beschadigt raakt bij een Red Cup Party? Maar niets is minder waar, sinds 1940 zijn alle kunstwerken nog helemaal intact. Verantwoordelijke personen zijn dat toch, die studenten.

De prijzen zijn niet alleen bizar laag, maar worden ook niet van tevoren bekend gemaakt, dit om de studenten zo min mogelijk te benvloeden. Of je iets mooi vindt, heeft zeer weinig te maken met hoeveel geld iets eventueel waard is, het is allemaal zo betrekkelijk. Het enige wat telt, is dat iemand vanuit persoonlijk gevoel een keus maakt, vertelt Ellen.

Inmiddels heeft de kunstuitleen zoveel bekijks gekregen dat studenten s nachts hun tentje opzetten en in slaapzakken voor de deur van het evenement kamperen, om het mooiste schilderij te bemachtigen. En terecht, want wie wil er nou niet de blits maken met een chte Picasso in je skeere studentenkamertje.