Bij Belgische trajectcontroles langs de snelweg wordt een hele groep nummerborden over het hoofd te zien. De camera's van het systeem herkennen gepersonaliseerde kentekens namelijk niet, schrijven Belgische media.

In België kun je voor ongeveer 1000 euro zelf je kenteken kiezen. Er rijden zo'n 10.000 Belgische auto's met dergelijke nummerborden rond.

Doordat de gepersonaliseerde nummerplaten afwijken van de standaard kentekens, worden ze niet herkend door de trajectcontrole, moest de minister van Verkeer toegeven in het parlement. Sinds de invoering van de nieuwe kentekenplaten, vorig jaar, hebben deze chauffeurs nauwelijks boetes ontvangen.

Het Vlaams Agentschap Wegen en Verkeer wil het euvel snel oplossen, maar er is een probleem. "Als we alle gepersonaliseerde nummerplaten willen laten herkennen door de camera's, dan kan het zijn dat de camera's ook stickers op wagens en reclame-opschriften op vrachtwagens gaan herkennen. En dat kan niet de bedoeling zijn."

Kamerlid Van Quickenborne noemt dat bezwaar kafkaiaans. "In Groot-Brittannië en Zweden hebben ze die gepersonaliseerde nummerplaten ook en daar kunnen ze dat oplossen. Waarom zou dat hier dan niet kunnen?"

Hij spreekt er ook schande van dat er pas naar gekeken wordt op het moment dat er vragen in het parlement worden gesteld.