Toeristen in het Amerikaanse nationale park Yellowstone kwamen net iets te dicht bij een zwarte moederbeer en haar welpen. De beer voelde zich zo bedreigd dat ze besloot de toeristen op te jagen. Samen met haar kinderen rende ze achter de mensen aan.

Op camerabeelden van het park is te zien hoe een parkwachter de bezoekers sommeert weg van de beren te gaan. "Blijven lopen", roept hij. Als de toeristen achter zich kijken en zien hoe dichtbij de beren zijn gekomen, zetten ze het op een lopen richting de verderop geparkeerde auto's.

Op de beelden is ook te zien dat een van de beren achter een meisje aan naar de auto's rent. Een van de bezoekers roept angstig: "Kijk uit voor het meisje". Anderen klimmen snel in de auto en trekken het portier dicht. Niemand werd door de beren gepakt.

Toch waren de toeristen wel degelijk in gevaar, zegt parkwoordvoerder Bob Gibson na het incident tegen Amerikaanse media. Volgens hem zijn zwarte beren over het algemeen niet snel agressief tegen mensen, behalve als ze welpen bij zich hebben. "Ga nooit tussen een beer en haar welp staan."

Een zwarte beer leert in het eerste levensjaar te overleven van zijn moeder voordat ze er zelf op uit trekken, legt Gibson uit. De moeder wordt minder beschermend als de welpen ouder worden. Volgens hem zijn de beren op de beelden zo'n 13 maanden oud. "Als de welpen jonger dan een jaar zouden zijn geweest, had ze de toeristen zeker aangevallen."

Hij adviseert bezoekers om zo ver mogelijk van de beren weg te blijven en vooral niet weg te rennen als ze dichterbij komen. Dat trekt de beren juist aan, zegt hij.
Filmpje