Het is doodeenvoudig om vanuit het Midden-Oosten een illegale reis naar Europa te regelen. VRT-journalist Majd Khalifeh ontdekte dat de mensensmokkelaars makkelijk te benaderen zijn via sociale media, en regelde via de telefoon een overtocht.

"Facebook en andere sociale media staan vol met pagina's", zegt Khalifeh in Het Journaal. "Er zijn zowel gesloten groepen als open pagina's met allerlei informatie, van telefoonnummers van smokkelaars tot dienstregelingen van boten."

Khalifeh belde met een Turkse en een Libische mensensmokkelaar. Hij deed zich daarbij voor als een Syriër die naar Europa wilde vluchten. De mannen waren wantrouwig omdat hij via een afgeschermd nummer belde, maar werkten uiteindelijk toch mee. "Ik moest mijn beste Syrische accent naar boven halen."

Via de smokkelaar uit Turkije kon hij een overtocht met een boot naar Griekenland regelen. De Libiër regelde vluchten van Turkije naar Libië en dan een boot naar Lampedusa, het Italiaanse eiland voor de Libische kust.

De Libiër bood twee verschillende pakketten aan. "De boot vanuit Libië kost ongeveer 4000 dollar. Da's de relatief gemakkelijke route: eerst vliegen naar Libië, dan de boot nemen. De goedkopere optie is 2300 dollar: eerst vliegen naar Soedan en dan 5 à 6 dagen door de woestijn met de auto tot aan de Libische kust, en dan pas de boot nemen."

De smokkelaars deden er volgens Khalifeh alles aan om zijn vertrouwen te winnen. Een van hen bood telefoonnummers aan van mensen die hij eerder naar Europa had gekregen.

Ook werd de veiligheid van Kalifeh gegarandeerd, zeiden de smokkelaars. "Hij probeerde me gerust te stellen door te zeggen dat hij nooit een boot zou laten vertrekken bij slecht weer."

Khalifeh zou via sociale media op de hoogte worden gehouden van zijn reisinformatie. Hij had in principe die ochtend nog kunnen vertrekken.