Wilde sla of gifsla is een onkruid dat voor overlast zorgt in tuinen en op boerderijen. Maar volgens onderzoekers kan er natuurlijk rubber van worden gemaakt, voor het onderstel van je auto bijvoorbeeld.

Synthetisch rubber wordt niet heel milieuvriendelijk en duurzaam geproduceerd. Natuurlijk rubber wordt nu gewonnen uit het sap van de rubberboom, die vooral in tropische klimaten groeit en bovendien wordt bedreigd door ziektes.

Rubber wordt nu gebruikt voor veel producten, van condooms tot handschoenen, en zo'n 70 procent wordt gebruikt voor autobanden. Een betaalbaar en duurzaam alternatief is daarom welkom.

"Ik denk dat er interesse is voor de ontwikkeling van natuurlijk rubber in minder warme klimaten", zegt onkruiddeskundige Ian Burke van Washington State University. Samen met twee andere wetenschappers onderzoekt Burke sla als bron.

"Het zou geweldig zijn als sla een gewas wordt dat we gaan gebruiken." Uit de stengels van sla loopt wit sap. Dat sap bevat volgens Burkes onderzoek polymeren vergelijkbaar met die van natuurlijk rubber.

Maar de gekweekte sla die wij op ons broodje doen is niet geschikt, omdat die minder van die sappige steeltjes heeft. De variant die als onkruid wordt gezien, is daarom ideaal. Bovendien is die onderhoudsvriendelijk. Burke: "We kunnen in Washington flink losgaan op het groeien van wilde sla."