Mannetjesmuizen die in de buurt komen van een vrouwtje, gaan liedjes zingen. Als hij haar eerst alleen nog maar ruikt, maakt hij er een complex liedje van met een behoorlijk volume. Wanneer hij haar eenmaal ziet, zingt hij zachtere, simpelere en langere liedjes.
Wij mensen kunnen er helaas niets van horen omdat het ultrasone liedjes zijn. Erich Jarvis van de Duke universiteit: “We denken dat het complexere liedje wordt gebruikt om een vrouwtje te lokken. Maar wanneer hij haar spot, schakelt hij over naar een simpel liedje om energie te besparen. Deze energie heeft hij nodig om het vrouwtje te volgen en voor zich te winnen.”
De vrouwtjesmuizen vinden het geweldig en blijven langer bij een mannetje dat een complex muizenlied zingt. Het muizengezang is minder ontwikkeld dan dat van vogels of mensen maar toch zijn de liedjes erg verschillend. Omdat de vrouwtjesmuizen anders reageren op de verschillende liedjes, vermoeden de onderzoekers dat er ook echt een boodschap in zit. Broers zingen nogal eens dezelfde soort liedjes. Mogelijk weten de vrouwtjes daardoor dat ze met bekenden dan wel vreemden te maken hebben, waarmee inteelt wordt voorkomen.
Dat zelfs dove muizen zingen, wijst er volgens Jarvis op dat de liedjes niet worden geleerd en dus aangeboren zijn.