Een man uit Vietnam heeft zijn leven te danken aan tientallen maden in zijn hoofd. Door het eten van een infectie in zijn hoofd voorkwamen de beestjes dat de infectie zich verder verspreidde.

Drie jaar geleden kreeg de 28-jarige Phan Quang Lanh na een ongeluk een metalen plaat in zijn hoofd. De operatie leek succesvol, maar een jaar geleden kreeg de man last van langdurige hoofdpijnen en zwol zijn hoofd op.

Een vliegje bleek eieren te hebben gelegd in zijn schedel. Toen zijn familie echter naar de wond keek, zagen zij maden onder de hoofdhuid en namen de man mee naar het ziekenhuis.

“Dit soort vliegbesmetting is uiterst zeldzaam, vooral in de schedel”, benadrukt dr. Nhuyen Duch Anh van de neurologieafdeling van het ziekenhuis. “Er zijn slechts acht gevallen geregistreerd en alle acht patiënten zijn uiteindelijk overleden. In het geval van deze man hebben de maden zijn hersenen niet opgegeten vanwege de metalen plaat.

Ze hebben hem in leven gehouden, omdat ze het dode weefsel aten van een infectie die anders sneller verspreid zou zijn en hem uiteindelijk fataal zou zijn geworden”.