Bij de luchthaven Sea-Tac Airport in de Amerikaanse staat Washington legde spotter Owen Craft wel een heel spectaculair beeld vast. Tijdens noodweer rondom de luchthaven lukte het Craft om twee vliegtuigen te filmen die beide werden getroffen door de bliksem. Beide toestellen zijn zonder problemen geland.

Is het gevaarlijk als een vliegtuig wordt getroffen door de bliksem?
We zijn niet heel technisch, maar als een echte Willem Wever zijn we op zoek gegaan naar het antwoord. Het antwoord is “nee”. Dat durven we wel stellig te zeggen. Kan een vliegtuig dan wel getroffen worden door de bliksem? Dit antwoord is “ja”. Dat bewijst het filmpje immers ook.

Aangezien de bliksem graag het hoogste punt treft en een vliegtuig dat hoogste punt vaak in de lucht is, hebben de slimmeriken zich hier uiteraard over gebogen. Er zijn een aantal slimmigheden die altijd de veiligheid garanderen als het vliegtuig wordt getroffen door de bliksem. Ten eerste is het vliegtuig van dusdanig materiaal gemaakt dat het de bliksem kan “ontvangen”. De metalen omhulsel van het vliegtuig is verbonden alle geaarde elektronica, waardoor de bliksem dit niet kan raken. Wel even belangrijk aangezien een vliegtuig meer en meer uit elektronica bestaat. De metalen omhulsel beschermt tevens de brandstoftank, waardoor de kerosine geen vlam kan vatten na een blikseminslag.

De vliegtuigen van nu worden tegenwoordig voorzien van de meest nieuwe technieken. Zo is de weerradar in de cockpit dusdanig geoptimaliseerd dat de piloot het vliegtuig zoveel mogelijk uit zware weersomstandigheden kan houden. Ook is de “huid” uitgerust van bliksemafleiders. Engineers zijn eveneens bezig om het materiaal nog beter bestendig te maken tegen de bliksem.
Filmpje