Riet van der Nat, Niek van der Plas, Peter van der Kraan, Miep van der Zee, Liesbeth van Dijk en Martje Storm. Allemaal namen die mensen konden aankruisen bij de Waterschapsverkiezingen. En dat hebben verschillende kiezers ook gedaan. Niet om de kandidaat maar vanwege de toepasselijke achternaam.

Voor velen was het afgelopen woensdag nog een hele opgave om op de juiste persoon te stemmen. Op Twitter meldden mensen dat ze daarom puur op de naam hadden gestemd. Vooral Riet van der Nat viel online op.

*overweegt om voor de verkiezingen vd waterschappen te stemmen op Riet van der Nat. #Whatsinaname
Guido van de Wiel (@guidovandewiel) March 18, 2015

Voor het eerst op iemand gestemd louter op basis van de naam: Riet van der Nat voor het Waterschap.
koen vossen (@koenvossen1) March 18, 2015

Maar de achternaam kon soms ook juist een reden zijn om niet op een bepaalde persoon te stemmen.

Tja, ik weet het niet hoor, met die #Waterschapsverkiezingen maar een stem op Riet van der Nat lijkt mij vragen om problemen #Utrecht
Guus Melkert (@GuusMelkert) March 18, 2015

Het NOS-radioprogramma Met het Oog op Morgen sprak met een aantal waterschapskandidaten en vroeg zich af in hoeverre hun naam geholpen heeft. Martje Storm denkt dat haar naam juist tegenwerkte: "Ik heb natuurlijk een angstaanjagende naam in watercontext." Naar eigen zeggen kreeg ze "een bioscoopzaal vol aan stemmen" maar dat was onvoldoende voor een plek in het waterschapsbestuur.

Niek van der Plas, kandidaat voor het waterschap Rijnland, had meer succes. "Mensen weten bij een waterschap moeilijk waar ze op moeten stemmen, daar kan een 'Van der Plas' dan wel wat helderheid in brengen", zegt hij. Hij werd gekozen en misschien hielp het wel dat hij regelmatig tegen mensen zei "ik heet dan wel Van der Plas, maar we gaan voor droge voeten".

Ook Liesbeth van Dijk haalde genoeg stemmen voor een plek in haar Waterschap Vallei en Veluwe, maar ze gaat ervan uit dat ze haar voorkeursstemmen vooral te danken had aan het feit dat ze de eerste vrouw was op de lijst.