Een bijzonder experiment van de NASA. De ruimtevaartorganisatie voert een studie uit met eeneiige tweeling. De ene broer wordt een jaar de ruimte ingestuurd, de ander blijft op aarde. De vraag is: zijn de broers nog steeds identiek als ze worden herenigd?

De 50-jarige tweelingbroers Scott en Mark Kelly hebben zich opgegeven voor het project. Scott is een astronaut. Hij gaat een jaar lang naar het International Space Station. Z’n broer Mark wordt de controlepersoon op aarde. De NASA zal vóór, tijdens en na het ruimteavontuur medische tests doen bij beide broers om te bestuderen wat voor invloed het leven in de ruimte heeft op Scotts’ lichaam.

Er wordt onder meer gekeken naar het immuunsysteem van Scott. Astronauten geven vaak aan minder weerstand te hebben in de ruimte. De NASA gaat dit onderzoeken door beide broers een griepvaccin te geven en te kijken hoe hun lichaam reageert. Ook onderzoekt de NASA of Scott sneller oud wordt dan z’n broer op aarde en hoe de bacteriën in z’n lichaam reageren op de ruimtereis.

Scott Kelly vertrekt komend weekend naar het International Space Station. De NASA is erg enthousiast over het experiment en noemt het een absolute buitenkans: "Omdat beide broers zo op elkaar lijken kunnen we nu voor het eerst goed bestuderen wat de gevolgen zijn van langdurige gewichtloosheid." Die kennis is nodig om in de toekomst mensen op lange ruimtereizen te kunnen sturen, misschien wel naar Mars.

Ondanks dat ze elkaar een jaar niet kunnen zien hebben de broers erg veel zin in hun avontuur. Helemaal identiek zullen ze erna sowieso niet meer zijn. Mensen in de ruimte staan minder onder invloed van de zwaartekracht, en dus zal Scott bij thuiskomst waarschijnlijk ietsje langer zijn dan z'n broer. "Ik hoop dat ik dan een beetje op hem kan neerkijken", aldus de astronaut.

Meer over het experiment in dit filmpje van de NASA.