Een gezin woonde in 2005 uit pure armoede met vier kinderen in een kuil in het bos op de Grebbeberg in Rhenen. Dat bleek donderdag tijdens de rechtszaak tegen de moeder en stiefvader van de kinderen, hoewel het tien jaar geleden ook gemeld werd door diverse media.

Het gezin uit Bellingwolde was door geldgebrek gaan zwerven. Toen het geld op was, liepen ze naar een bos, waar ze een kuil groeven om in te wonen. Pas na vijf dagen werden ze opgemerkt door een wandelaar en opgevangen in een pension. Bureau Jeugdzorg zei destijds dat de mensen uitgehongerd waren.

Het elfjarig zoontje werd volgens het Openbaar Ministerie (OM) bovendien een jaar lang seksueel misbruikt. Tegen de moeder (44) werd donderdag een celstraf geëist van anderhalf jaar. De stiefvader (75) zou drie jaar de cel in moeten.

Er waren relatieproblemen tussen de ouders van de kinderen. Aanvankelijk sliepen de vrouw en haar vier kinderen in hotel ‘t Wapen van Rhenen tijdens Pasen. Hoewel ze hun rekening niet betaalden, was hotelbaas Hennie Ansems coulant en liet ze enkele dagen blijven. Uiteindelijk stuurde Ansems het aan lager wal geraakte gezin toch weg: “Ze hebben zich suf gegeten,” zei Ansems. “De mensen hadden niks bij zich. Zelfs geen kleren. Triest dat dit kan in Nederland. Mijn hart brak toen ik die mensen op straat zette. Ik heb de politie meerdere keren gebeld, maar die deed niets. Toen ik gisteren hoorde dat het gezin in een kuil sliep, kreeg ik een schuldgevoel. Maar ja, ik heb mijn best gedaan.”

De stiefvader zou een van de zoons tot seks met zijn moeder hebben gedwongen. De man beweerde dat hij daarmee een geest wilde verdrijven uit het lichaam van het kind. Alle kinderen werden bovendien extreem zwaar gestraft voor zogenaamde wandaden in de ogen van hun stiefvader. Ze moesten urenlang op hun knieën zitten met hun gezicht naar de muur en als ze huilden van de pijn dan liet de man ze nog langer zitten. Daarnaast stuurde hij de kinderen in de winter zonder kleren naar buiten voor straf.

Door geblunder bij Justitie is een deel van de strafbare feiten inmiddels verjaard.