Studenten van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) willen volgend jaar met een zelfgebouwde elektrische motorfiets in tachtig dagen de wereld rond. Ze doen mee aan de eerste editie van een race voor uitsluitend duurzame voertuigen. Hun elektrische toermotor werd donderdagavond in Eindhoven gepresenteerd.

Studente Senja Boom legde uit dat ze de eerste elektrische toermotor hebben gebouwd die geschikt is voor langere afstanden. De Eindhovense studenten denken dat de motor 200 tot 380 kilometer kan afleggen zonder bij te laden. De tocht om de wereld is meer dan 40.000 kilometer. ,,We gaan ervan uit dat we het halenĒ, aldus Boom.

Het team van TU/e wil met twee, drie of vier motoren meedoen. Wie van de 28 teamleden gaat rijden, is nog niet bekend.

De Eindhovense studenten zijn de eerste officiŽle deelnemer aan de 80 Day Race, een Nederlands initiatief. Volgens de organisatie zijn er nog vier teams met plannen voor deelname. Deze teams kiezen voor voertuigen met vier wielen, aldus een woordvoerder.

De 80 Day Race vertrekt in april 2016 vanuit Europa en trekt langs acht wereldsteden. De organisatie denkt aan Parijs of Londen als start- en finishplaats.