Je kunt natuurlijk een bungalow boeken, een villa, of een kampeerboerderij als je met veel mensen bent, maar waarom niet meteen een heel dorp? Dat kan in Hongarije. De burgemeester van Megyer heeft zijn plaatsje te huur gezet.

Voor 210.000 forint per dag, zo'n 700 euro, krijgt de huurder zeven gasthuizen met in totaal 39 slaapplaatsen, vier straten, een bushalte, een kippenren, twee koeien, drie schapen en vier hectare akkerland. Daarnaast mag de hoofdhuurder zich tijdelijk loco-burgemeester noemen van achttien inwoners.

Volgens burgemeester Kristof Pajer is de grootste attractie van zijn dorp de rust. "We kunnen van alles organiseren voor onze gasten, maar de meesten zullen geraakt worden door het landschap en de stilte. Als ze eenmaal met een fles wijn in het gras zitten, doet niets er meer toe."

De 42-jarige Pajer probeert ook bedrijven te lokken voor teambuilding-uitjes. Hij wil twee vliegen in een klap slaan door de deelnemers het dorp mooier te laten maken. Ze kunnen dan bijvoorbeeld samen de toestellen in de speeltuin verven, denkt de burgemeester.

Voor de huurder is er nog een buitenkansje. De loco-burgemeester mag voor de tijd van het verblijf de straatnamen veranderen.

Megyer ligt zo'n 200 kilometer van de hoofdstad Boedapest.
Foto