Een Amerikaanse brouwerij ziet af van de naam 'Gandhi-Bot Beer' voor een van de biersoorten uit het assortiment. Ook wordt de beeltenis van Mahatma Gandhi als robot niet meer gebruikt op blikjes en etiketten.

Veel Indiërs in de VS hadden aanstoot genomen aan de naam van het bier. Ze zien Gandhi als 'vader van de natie'. Een ander pijnpunt was dat Gandhi geheelonthouder was.

Mahatma Gandhi leidde de Indiase onafhankelijkheidsbeweging en werd in 1948, een jaar na de onafhankelijk van Groot-Brittannië, doodgeschoten.

New England Brewing uit Connecticut gebruikte de naam van Gandhi voor een India Pale Ale, een biersoort met extra hop. Het bedrijf zegt dat het na een zorgvuldige afweging heeft besloten om de naam te wijzigen. "Daarmee betuigen we steun aan de Indische gemeenschap in de VS en beperken we de verliezen", aldus het bedrijf.

Het 'Gandhi-Bot Beer' was al vijf jaar op de markt. De laatste maanden probeerde de brouwerij met Indiërs en hindoetempels om tot een oplossing te komen. Ook een Republikeinse parlementariër van Indische afkomst bemoeide zich met de zaak.

New England Brewing zegt dat het wel drie maanden kan duren voordat alle flessen met Gandhi's naam en etiket zijn verkocht. De nieuwe naam van het bier is nog niet bekend.
Foto