De Amerikaanse Connie Lay heeft na haar overlijden nogal wat ophef veroorzaakt. In haar testament staat dat een arts haar hond Bella moet laten inslapen als de Duitse herder niet terecht kan in een asiel. ‘Belachelijk’, vinden veel mensen.

Connie uit Aurora, Indiana, overleed op 25 november. In afwachting van haar lot zit de negenjarige Bella nu tijdelijk in een dierenopvang.
De advocaat van Connie noemt het testament heel specifiek. Ze wilde dat haar Duitse herder naar een (duur) dierenasiel in Utah gaat. Kan dat niet, dan moet Bella worden gecremeerd en zijn as bij Connie’s as worden gevoegd. In de Amerikaanse staat dat een huisdier het bezit is van de eigenaar: die mag dus bepalen wat ermee gebeurt.
Eigenlijk zou Bella dinsdag al een spuitje krijgen, maar na het Twitterprotest onder de hashtag #SaveBella is besloten nog eens naar het testament te kijken. Dat betekent dat Bela, in ieder geval voorlopig, niet wordt afgemaakt.
Vrijwilligers noemen de hond slim, goed getraind en lief. De advocaat zegt daarentegen dat de herder een voorgeschiedenis heeft van agressief gedrag. Hij noemt de hond (47 kilo schoon aan de haak) mogelijk gevaarlijk, zeker in de buurt van kinderen en vreemden. Toen Lay overleed, stierf ze thuis en de hond was bij haar, zegt hij. Niemand kon het huis in: ze waren bang dat de hond zou aanvallen.
Ook dierenartsen zouden eerder al aangeraden hebben om de hond te laten inslapen. Volgens de advocaat is de vraag van Connie volledig legaal en had hij de felle reacties niet verwacht.